Wat is duurzaam verpakkingsmateriaal?

Nieuws aug 9, 2023

Vrijwel ieder bedrijf heeft het nodig: verpakkingsmateriaal. Verpakkingsmaterialen zijn materialen die je nodig hebt om bijvoorbeeld een archief of goederen op te slaan of om producten naar je klanten te versturen. Het materiaal is ook in verschillende soorten, maten, kleuren en prijsklassen te koop, terwijl je als bedrijf ook de ecologische voetafdruk tot een minimum wil beperken. Daarom wil je investeren in duurzame materialen die minder schadelijk zijn voor het milieu, maar wat is duurzaam verpakkingsmateriaal?

Wat is duurzaam verpakkingsmateriaal?

Onder duurzaam verpakkingsmateriaal verstaan wij alle materialen die je niet alleen nodig hebt voor het opslaan of het versturen van goederen, maar ook over materialen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Doorgaans zijn duurzame verpakkingsmaterialen gemaakt van gerecyclede materialen en gemaakt van materiaal dat ook biologisch afbreekbaar is. Op die manier kun je de ecologische voetafdruk van je bedrijf verminderen en ook echt groen ondernemen. Iets wat nog belangrijk is als je pretendeert een groene onderneming te zijn.

Duurzaam karton

Een van de meest populaire producten binnen bedrijven is natuurlijk de kartonnen doos. Of je nu een archief wilt opslaan, je dividers van de stelling wilt indelen of producten via de bezorgdienst wil versturen: kartonnen dozen heb je hoe dan ook nodig. Dan is het wel zo slim om voor duurzaam verpakkingsmateriaal te kiezen, zodat je milieubewust bezig bent. Denk aan karton van gerecyclede materialen, maar ook aan oplossingen die je goederen en producten optimaal beschermen. Dan ben je ook duurzaam bezig.

Bij het versturen van goederen is de kartonnen doos niet voldoende om je product ook heelhuids bij de klant te krijgen. Dozen worden vaak opgevuld met minder milieuvriendelijke materialen, zoals bubbeltjesfolie of piepschuim. In dat opzicht kun je veel beter kiezen voor duurzame opvul materialen, zoals gerecycled papier, waarmee je de doos goed kunt vullen en de producten die vervoerd worden kunt beschermen.

Zo’n doos moet ook afgesloten worden en je kent de tape dispensers met rollen tape wel. Is dat duurzaam? Nee! Tenzij je kiest voor tape van papier. Dat is veel duurzamer en dus milieuvriendelijker dan standaard tape van plastic. Vaak is het tape van papier ook biologisch afbreekbaar en composteerbaar. 

Moet je een pallet inpakken en doe je dat doorgaans met doorzichtig folie? Kies dan eens voor duurzame omsnoeringsmaterialen waarmee je de pallet ook milieubewust kunt inpakken. Er zijn ook speciale banden van papier verkrijgbaar waarmee je milieuvriendelijk de producten kunt omsnoeren.

Duurzaam verpakkingsmateriaal kopen?

Steeds meer groothandels focussen zich op duurzaam verpakkingsmateriaal. Of je nu op zoek bent naar stevige kartonnen dozen, tape, opvulmaterialen, omsnoeringsmaterialen of biologische puinzakken. In de regel richten de groothandels en winkels hier speciale categorieën voor in, zodat je ook zeker weet dat je duurzame materialen koopt. Betekent het dat je geen traditionele verpakkingsmaterialen meer kunt kopen? Nee, want ook die zijn nog steeds verkrijgbaar. Maar als je groen wilt ondernemen en je steentje wilt bijdragen aan een beter milieu, is het wel belangrijk om erop te letten dat je als bedrijf investeert in duurzame oplossingen, zoals duurzaam verpakkingsmateriaal.