Dit moet je weten bij een quad kopen

Nieuws sep 28, 2020

Quads of ATV’s zijn natuurlijk erg vet om op te rijden. Maar als jij na een paar ritten op een gehuurd exemplaar toe bent aan je eigen quad kopen, dan moet je wel eerst een aantal zaken weten. Je kunt voor informatie over merken en types terecht op Fastfuriousscooters.nl, hieronder zetten we een aantal feiten op een rijtje zoals die gelden voor gebruik in Nederland. Afhankelijk van jouw toepassing en situatie is de juiste quad kopen niet altijd direct duidelijk.

Welke soorten quads zijn er?

Er zijn in Nederland zes soorten quads:

  • Voertuigen die geclassificeerd zijn als bromfietsen met vier wielen.
  • Voertuigen die geclassificeerd zijn als motorrijtuigen met drie wielen.
  • Voertuigen die geclassificeerd zijn als een personenwagen.
  • Voertuigen die geclassificeerd zijn als landbouw- of bosbouwtrekker.
  • Voertuigen die geclassificeerd zijn als motorrijtuig met een beperkte snelheid.

En dan kun je ook nog een quad kopen die niet goedgekeurd is voor het gebruik op de openbare weg. Dat maakt het er allemaal niet duidelijker op natuurlijk, zeker niet als je het over een quad (4 dus) met drie wielen hebt… Voor meer informatie kun je terecht bij de specialisten van Fastfuriousscooters.nl, je kunt daar trouwens ook MP3’s vinden van Piaggio. Voor liefhebbers van zowel motorfietsen als van ATV’s zijn MP3’s (met drie wielen) ook heel interessant!

  • Niet goedgekeurd: Dit is een heel eenvoudige categorie. Je mag met deze quads niet op de openbare weg rijden, op privé terrein mag dus wel. Deze modellen zie je regelmatig in de landbouw, hoewel daar ook een aparte categorie voor bestaat.
  • Bromfiets: Wanneer je een quad wilt kopen (50cc of minder) als bromfiets dan moet je minimaal 16 jaar oud zijn, een bromfietsrijbewijs bezitten en een helm dragen. Een kenteken is ook verplicht.
  • Driewieler: Wanneer de classificatie driewieler van toepassing is, dan moet de berijder minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs B. Een helm dragen is niet verplicht, een kenteken wel.
  • Personenauto: Hiervoor gelden dezelfde regels als voor de driewieler, met als enige verschil dat je gordels moet dragen tijdens het rijden. Een helm is ook hier dus niet verplicht.
  • Landbouw of bosbouw trekker: Voor deze categorie ligt de minimale leeftijd op 16 jaar of ouder, je dient in het bezit te zijn van een rijbewijs T. Er is geen kenteken nodig, de maximum snelheid op de weg bedraagt 25 km/u. Ook hier is een helm dragen niet verplicht.

Duidelijk? Niet echt, de Nederlandse wetgeving heeft behoorlijk wat moeite met voertuigen die niet netjes in een specifieke categorie vallen. Zijn het brommers, auto’s of landbouwvoertuigen? Let ook goed op het rijbewijs dat je nodig hebt om op jouw favoriete quad te rijden. Op privé terrein mag je (bijna) alles, maar dit is uiteraard niet voor iedereen een optie. En hoe zit het met rijden op autowegen en snelwegen?

Tip: Quads bij Fast Furious Scooters

Autoweg en snelweg

Wanneer je ook buiten de bebouwde kom en op provinciale wegen wilt rijden, dan moet je een quad kopen die minimaal 50 km/u kan rijden voor de autoweg. Wanneer je op autosnelwegen wilt rijden zijn de regels strenger. De ATV moet minimaal 60 km/u kunnen rijden, en ze moeten goedgekeurd zijn als driewielig motorrijtuig of als personenauto. Je kunt niet een quad kopen die valt binnen één categorie en die later aanpassen, tenzij je een (lange) weg maakt via de RDW. In principe koop je een specifieke machine die voor een specifiek doel gebruikt mag worden.

Uitgelicht: driewielers bij fastfuriousscooters.nl

Goed om te weten

De heffing op quads wordt hoger naarmate het vermogen van de motor groter is. Dit betekent dat een 300cc of 500cc ATV alleen al door de heffing een stuk duurder uit zal vallen dan een bescheiden 50cc model. Dit geldt overigens niet voor voertuigen die nooit op de openbare weg zullen rijden zoals landbouwvoertuigen. Kijk op Fastfuriousscooters.nl naar alle mogelijkheden en modellen.