Besparen op de BPM doe je zó

Nieuws sep 28, 2020

BPM, de belasting van personenauto’s en motorrijwielen, moet betaald worden voor elke personenauto, bestelauto en motor die in Nederland geregistreerd wordt. Je betaald BPM dus niet alleen wanneer je één van deze voertuigen in Nederland koopt, maar ook als je deze naar Nederland importeert. Aangezien de belasting niet voor ieder motorrijtuig gelijk is, kan je op verschillende manieren op je BPM besparen.

BPM afschrijven

Voor een nieuwe auto wordt het bruto-BPM bedrag berekend. Vaak wordt deze formule ook gebruikt wanneer er geen nieuwe auto geïmporteerd wordt. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat wanneer je een tweedehands auto importeert, je de auto op de bruto-BPM kunt afschrijven en dat uiteindelijk dan alleen het resterende bedrag (rest-BPM) betaald hoeft te worden. Om extra te besparen wordt aanbevolen om de BPM op basis van de Nederlandse handelswaarde te berekenen. Aangezien de handelswaarde op dit moment redelijk laag is, kan je een groter deel van de BPM afschrijven.

Tip: de BPM calculator van easyimport.nl

Het voordeligste BPM jaar kiezen

Bijna jaarlijks verandert de wijze waarop de BPM berekend wordt. Veel mensen denken dat de meest recente BPM berekeningswijze gebruikt moet worden, maar dit klopt niet. Het is mogelijk om de BPM te berekenen op basis van een oudere formule. Je mag elke BPM formule gebruiken tussen de datum van eerste toelating in het buitenland en de huidige datum. Om niet te veel rest-BPM te hoeven betalen is het slim om de meest voordelige BPM berekeningswijze te kiezen.

De definitie van nieuw kennen

Let op de definitie die de Belastingdienst hanteert voor een nieuwe auto. Het kan namelijk voorkomen dat jij denkt een tweedehands auto gekocht te hebben terwijl de Belastingdienst deze auto ziet als nieuw. De Belastingdienst ziet een auto als nieuw wanneer de auto minder dan 6.000 kilometer op de teller heeft of minder dan 6 maanden oud is. Deze 6 maanden zijn gemeten van de eerste datum van toelating tot de datum van import in Nederland. Zorg er dus voor dat de auto bij het importeren in ieder geval 6.000 kilometer heeft gereden of minimaal 6 maanden oud is. Alleen dan mag je afschrijven op de BPM.

Leestip: easyimport.nl/auto-importeren/wat-kost-een-auto-importeren/

Samengevat, de tips om op BPM te besparen:

  1. Schrijf af op je BPM
  2. Kies altijd het meest voordelige BPM jaar
  3. Ken de definitie van nieuw

Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden om op je BPM te besparen, maar deze 3 tips zijn het makkelijkst toe te passen.