Alles wat je moet weten over jouw autobanden

Nieuws feb 17, 2021

Banden: hét contact tussen uw auto en wegdek. De totale oppervlakte is slechts de grootte van A4-tje! De juiste banden rijden is dus ontzettend belangrijk. Maar waar moet ik allemaal op letten? In deze blog lees je er alles over. De belangrijkste taken en eigenschappen van een band zijn:

  • Overbrengen aandrijf-, rem- en stuurkrachten
  • Dragen van het voertuig
  • Beschikken over goede stuureigenschappen
  • Bezitten van goede veerkracht/ dempingkrachten

Zomer-/winterbanden

Een zomerband heeft een andere rubber­samenstelling dan een winter­band. Het rubber van een zomer­band functio­neert optimaal bij tempera­turen boven de 7 graden, van een winterband onder de 7 graden. Een compromis tussen deze twee is de allseason band. In Nederland is dit een prima band om het hele jaar mee te rijden.

Profiel

De wettelijke profieldiepte van banden is 1,6mm over de gehele band. Winterbanden verliezen hun veilige eigenschappen geleidelijk wanneer de profieldiepte minder wordt dan 4 mm. Moet ik dan mijn winterbanden vervangen als ze minder dan 4 mm profiel hebben? U kunt in het voorjaar met winter­banden door­rijden totdat de wettelijke profiel­diepte van 1.6 mm bereikt is. In verband met de ver­keers­veilig­heid wordt aangeraden om de ban­den te wisselen bij 2 mm rest­profiel.

Bandenspanning

Eén van de meest belangrijke aspecten die de eigenschappen van een band bepalen, is de spanning van de band. Het is aan te raden de bandenspanning maandelijks te controleren. De juiste banden­spanning is afhankelijk van de bandenmaat en de auto. Meestal staat de juiste spanning vermeld in de deurpost van het bestuurders­portier, de binnen­kant van de tankklep of de banden­spannings­tabellen bij de tank­stations. Een bandenhotel in Breda, Tilburg of een van de andere gemeentes in Noord-Brabant kan hier ook bij helpen.

Controleer uw bandenspanning als de banden koud zijn!

Bij het rijden worden uw banden warm en loopt de spanning op. Controleer uw banden voordat u gaat rijden of laat ze eerst een kwartiertje afkoelen. Vergeet de reserveband niet! Mocht u onverhoopt toch aan de kant komen te staan met een pechgeval dan kunt u met een thuisbrengertje of runflat toch naar uw huis of de lokale vakgarage bereiken.