Geïnteresseerd geraakt in een shortlease auto? Bekijk de verschillen met huren en full-operational lease!

Algemeen aug 8, 2019

In dit artikel gaan we het hebben over het verschil tussen het huren van een auto, het nemen van een auto als full-operational lease en met een shortlease contract. Ben jij geïnteresseerd in het achterhalen van de verschillen, voor- en nadelen van iedere vorm? Dan raden wij je aan om dit artikel goed door te nemen. Hierdoor kun jij namelijk de beste keuze maken en heb je hopelijk achteraf geen spijt.

Het huren van een auto

Als je ervoor kiest om een auto te huren, dan heb je twee grote voordelen. Je krijgt een hoop vrijheid en dat voor een laag tarief. Huren is namelijk erg goedkoop in vergelijking met de andere manieren. Naast dit is het mogelijk om het contract vrij gemakkelijk op te zeggen. Hierdoor heb je dus vrijheid. Echter zijn er ook nadelen verbonden aan het huren van een auto. Eén hiervan is dat je veel verantwoordelijkheid hebt. Je hebt geen garantie op de auto en bij elke vorm van schade of mankementen zul je zelf moeten opdraaien voor de kosten. Je zou het dus kunnen vergelijken met een hoog eigen risico. Dit is uiteraard iets waar je erg goed over na moet denken als je het huren van een auto overweegt. Schade aan de auto, zelfs als je het niet zelf gedaan hebt zul je zelf voor moeten opdraaien. Hierbij kun je denken aan krassen op de lak, deuken of zelfs kapotte onderdelen.

Full-operational lease

Mocht je de keuze willen maken om te gaan voor full-operational lease, dan zijn er diverse voordelen aan verbonden. Zo heb je de mogelijkheid om uit diverse opties te kiezen voor de auto. Hierbij kun je denken aan wat je in de auto wilt en meer uiteraard. Naast dit heb je garantie op de auto. Dit betekent dat wat er ook gebeurt, het leasebedrijf zal opdraaien voor de kosten. Dit is een erg prettige gedachte, omdat je hiermee echt kunt genieten van de auto. Je bent niet bezig met constant voorzichtig rijden en denken aan alles wat er kan gebeuren met de auto wat je geld kan kosten. Een nadeel is dat je hier dan ook voor betaalt. De kosten liggen een stuk hoger dan het huren van een auto, wat de mogelijke schade voor het leasebedrijf dan ook dekt. Naast dit is de levensduur van het contract vaak meerdere jaren. Mocht je gekozen hebben voor een auto die je achteraf toch niet goed bevalt, dan heb je simpelweg pech. Het is namelijk erg moeilijk om onder het contract uit te komen. Mocht je dus een contract hebben afgesloten voor 4 jaar en kom je er na enkele maanden al achter dat de auto niks voor jou is, dan heb je dus weldegelijk een probleempje.

Shortlease

Deze vorm van leasen is een stuk gemakkelijker dan full-operational lease. Er zitten dan ook een aantal voordelen aan verbonden om voor deze manier te kiezen. Een eerste voordeel is dat je net als bij het huren van een auto een hoop vrijheid hebt. De duur van het contract is een stuk korter dan bij full-operational lease. Dit betekent dat je maar voor korte duur aan de auto vast zit. Naast dit heb je vrijheid in de opzeg van het contract. Bevalt de auto je niet? Dan kun je binnen enkele dagen onder je contract uit zijn. Naast dat je vrijheid hebt heb je ook keuze uit diverse opties voor in de auto en dat voor een stuk minder geld! Je kunt shortlease dus eigenlijk zien als een middenweg tussen het huren en het leasen van een auto.